COOKBOOK

Bardzo BARDZO prosty przepis na pyszne MUFFINKI :D

2 featured image muffins

I jeszcze jedna notka dzisiaj, taka inna niż dotychczasowe 😉 Ale uprzedzałam, że nie o samych kosmetykach będzie. A że jestem wręcz zachwycona prostotą i łatwością przepisu na muffinki jaki znalazłam i wypróbowałam, że nie mogłabym sobie darować, gdybym się nim z nikim nie podzieliła.
Muszę zaznaczyć, że kuchmistrz ze mnie żaden, tym bardziej jak coś mi wyjdzie pysznego to nie posiadam się z radości! Przepis znalazłam na jakiejś stronie, ale trochę go po swojemu pozmieniałam. Aha, no i nie robiłam nigdy wcześniej muf finek, więc bardzo wysoce prawdopodobne jest to, że nie odkryłam wcale Ameryki 😛

Przepis na ok. 12 (mi wyszło więcej) porcji:

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko (ja daję w sumie 2, bo wydają mi się małe…)
1 szklanka mleka (może być też jogurt lub maślanka etc)
½ do 2/3 szklanki oleju
Dodatki wg uznania (rodzynki, czekolada etc) można też nie dodawać nic


Wrzucamy mąkę, proszek, cukier do jednej miski. Osobno łączymy jajko, mleko i olej, używając trzepaczki. Płynne składniki dodajemy do suchych i mieszamy- niezbyt dokładnie. Ciasto przekładamy łyżeczką do formy, – wcześniej można je wyłożyć papilotkami – nie do pełna. Pieczemy w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Mi się nie zmieściło ciasto w 12 foremkach, więc miałam jeszcze dużeg Muf fina w kształcie serca 😉 Trochę to trwało zanim opanowałam wyciąganie muffinek z tych sylikonowych form, ale już doszłam do wprawy i wychodzą mi całe a nie takie pozgniatane jak na tych zdjęciach 😉

Najlepsze są oczywiście świeżutkie 🙂 Życzę smacznego!!

Zobacz też:

Przeczytaj też  CookBook - Pumpkin Spice Latte a'la Starbucks
  • Ślinka cieknie 😉

  • Muffinkowy przepis faktycznie wydaje sie byc niezwykle szybki i latwy. Troche jednak poczekam, by go wyprobowac, bo po urlopie przywiozlam ze soba zbedny balast kilogramowy 😉

  • greatdee

    Nie ma co czekać tylko spróbować 😉 Raz – nie zawsze!! Ale naprawdę szczerze polecam, szybka sprawa a smakuje wyśmienicie 😀

  • Mam przyjemność przyznać Twojemu blogowi „One Lovely Blog Award” 🙂 Za całokształt wspaniałości, które na nim zamieszczasz. Szczegóły znajdziesz tutaj:
    http://katalina-sugarspice.blogspot.com/2010/11/one-lovely-blog-award.html

  • tak wyglądają, że ślinka cieknie… teraz mnie kusi by wypróbować ten przepis

  • i juz cie nie lubie za ta paletke Urban Decay!:> kusza mnie juz 3!;)
    slicznie wygladaja te muffinki!chyba wydrykuje sobie ten przepis i jak rodzina przyjedzie to zamiast placka sie je zrobi:D szkoda tylko, ze ja na diecie:/ rowniez dodaje do obserwowanych;)

  • greatdee

    Carambolay – próbuj próbuj – są bardzo proste, a pyszne jak nie wiem!!

    Shopaholic dream – hehe, ja się dałam skusić na UD ;)A muffinki naprawdę polecam, to teraz mój popisowy deser 😀

  • szkoda tylko, ze ta paletka kosztuje tyle, ze juz czuje bol serca;)

    UuUu jak mi wyjda tak jak tobie to tez bedzie moj popisowy (i jedyny) deser:D
    a gdzie upolowalas takie foremki?

  • greatdee

    Nooo, kosztuje…. Ale! Raz – nie zawsze, dwa – nie wciąż 😉 A foremki to chyba w jakimś Tesco kiedyś?

  • lola96

    super przepis 😉 właśnie skończyłam robić , teraz czekam aż sie upieką ;)) mniam ! dzieki ;*;*

  • ta co nie lubi piec

    dziękuje za przepis. własnie skonczyły sie piec wyszły 22 sztuki 🙂 pychota!!!!

    • Bardzo proszę 🙂 Smacznego!

  • Anka

    Faktycznie przepis szybki i łatwy moje dzieci je uwielbiają

  • muffin

    Wyśmienite, dziękuję za ten wspaniały przepis. Polecam dodać pokrojonej czekolady! 😉

    • Cieszę się, że się przydał 🙂

  • allin

    Super. Ciasto wyszlo dobre, wlasnie siedza w piekarniku, wygladaja pysznie, polecam dodac skorki pomaranczowej. Mam jedynie 11 lat. Pieke je na kiermasz swiateczny, pieniadze przeznaczamy na glodnych i biednych rodzin z okolic. Dziekuje za przepis.

    • Fajnie, że przepis się przydał 🙂

  • kaaarolin

    rodzynek nie polecam, ja dodalam, opadly na dno i przez to babeczki nie chca sie odlepic od dna, ale pomimo wszystko przepyszne ! bardzo szybki i prosty, polecam !!

  • eva

    kladzenie tej formy na mokrym reczniku przed wyjeciem ulatwia sprawe 🙂

    • O super, na pewno wypróbuję 🙂

  • bardzo dobre!! 🙂
    ja kilka łyżek podstawowego ciasta wymieszałam z kawą rozpuszczalną i zrobiłam kilka łaciatych mufinek. do kilku dodałam jagody ze słoika (otoczone w mące). i kilka bez niczego. Pycha!
    POLECAM! 🙂

    • Ooo z jagodami muszę koniecznie zrobić 🙂

  • Kwatyn

    upeikłam kilka dni temu z wiórkami czekolady ! były pyszne !!